Tijs van der Storm

Onderzoeker bij CWI en Professor aan de Rijksuniversiteit Groningen

Tijs van der Storm is senior onderzoeker in de Software Analyse en Transformatie (SWAT) groep bij Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), en hoogleraar in software engineering aan de Universiteit van Groningen. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de programmeurservaring door nieuwe en betere softwaretalen en het ontwikkelen van de tools en technieken om ze modulair en interactief te ontwikkelen.

 

10.10 – Low-code, no-code, where’s my code?!

Low-code en no-code platforms worden steeds populairder. Ze beloven dat eindgebruikers zelf applicaties kunnen ontwikkelen, zonder tussenkomst van programmeurs. Dit klinkt mooi, maar wat zijn de afwegingen vanuit het perspectief van software engineering? Is er eigenlijk wel “geen” code?

En als er misschien wel code is, waar dan? In deze presentatie bekijkt Tijs de opkomst van low-code/no-code in een breder perspectief. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen met domein-specifieke talen (DSLs). Welke lessen kunnen we trekken uit de 4e generatie talen (4GLs) van weleer? Misschien is het goed idee om code niet helemaal te vergeten, maar juist te omarmen, in een andere vorm.